English

Om toegang te krijgen tot ‘Mijn dossier’ is het noodzakelijk om je te registreren of in te loggen. In ‘Mijn dossier’  is het mogelijk de eigen gegevens in te zien, te bewerken en een aanvraag in te dienen.

Iemand die een aanvraag heeft gedaan kan hier zijn persoonlijke gegevens inzien en wijzigen.

Nieuwkomers 2016-2017

Dat dansers over meerdere talenten beschikken, blijkt telkens weer uit de grote diversiteit in aanvragen, die bij de Omscholingsregeling binnen komen. Ook in de afgelopen periode was de verscheidenheid in wensen weer groot. Van fotografie tot astronomie en van choreografie tot het starten van een eigen bouwbedrijf en daar bleef het niet bij.

Met groot plezier verwelkomt ODN deze aanvragen. In 2016/17 werden er 41 nieuwe aanvragen ingediend. Dat waren er twintig voor een volledige beurs en eenentwintig voor alleen de vergoeding van studiekosten.

Lees hier welke inspirerende keuzes een aantal van hen maakten.Brett Conway danste tot augustus 2015 bij het Nederlands Danstheater. Daarna is hij terug gegaan naar zijn thuisland, de VS. Gesteund door de Omscholingsregeling gaat Brett daar een aantal cursussen doen tot balletdocent en choreograaf.

"Ik ben ODN dankbaar voor de steun tijdens mijn transitie naar een nieuwe fase in mijn leven. Het geeft me de mogelijkheid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en aan nieuwe doelen te werken. Het kiezen voor een nieuwe carrière kan best beangstigend zijn, maar omdat ik weet dat ik gesteund word ben ik meer ontspannen in deze periode en kan ik er van genieten en groeien."
Sandra Marin is een van oorsprong Spaanse danseres. In 2000 startte zij haar carrière in Nederland bij het Scapino Ballet. Later maakte zij de overstap naar het Nederlands Danstheater. In 2010 is Sandra naar het buitenland gegaan en sindsdien betaalt zij zelfstandig premies aan de Omscholingsregeling. Zij woont en werkt in Luzern en volgt een Yiquan opleiding en een cursus Duits met steun van ODN. 

“Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid die ODN mij geeft om mijn grenzen te verleggen en mijn kennis te vergroten. Ik ontdek iedere dag iets nieuws en raak geïnspireerd door de studie die ik volg. Door deze nieuwe ervaring groei ik verder en draag ik bij aan mijn gemeenschap. Dank ODN!”
Milan Madar danst professioneel sinds dat hij negentien jaar oud is. Hij startte in Budapest bij het Hongaars Nationaal Ballet en kwam daarna naar Nederland en zette zijn carrière voort bij het Nationale Ballet. Daarna is hij aan de slag gegaan als solist bij de Semperoper in Dresden, Duitsland. Toen hij vertrok uit Nederland zette hij zijn afdracht aan de Omscholingsregeling individueel voort, omdat hij wist dat de regeling essentieel zou zijn voor hem om een nieuw leven te kunnen opbouwen na zijn danscarrière. In 2018 start hij met een Bachelorstudie in Informatica aan de ELTE universiteit in Budapest. Hij wil zich specialiseren het ontwikkelen van software en kunstmatige intelligentie .

“Ik ontdekte mijn passie voor programmeren al tijdens mijn danscarrière. Aangezien ODN ook voorbereidende plannen ondersteunt kon ik gelijktijdig met mijn baan als danser mijn interesses onderzoeken en ik kwam uit op kunstmatige intelligentie. Deze studierichting betekent voltijds studeren aan een goede universiteit, waarbij een bijbaan bijna onmogelijk is, zeker als je een gezin hebt. Gelukkig steunt ODN me financieel tijdens mijn studie zodat ik me volledig kan focussen op studeren, en me kan richten op een nieuwe droom om onderzoeker van toekomstige technologieën te worden. 
Als danser leer je in een team te werken, hard en gedisciplineerd. Deze vaardigheden zijn erg handig in ieder volgend beroep. Maar net als dat we hard gewerkt hebben om professioneel danser te worden, moeten we hard werken om deskundig te worden op een ander gebied. Dat kan alleen met een solide financiële ruggensteun en dat is precies wat ODN me gegeven heeft. Dank je wel ODN!”

Kim Vieira danste tot 2010 bij het Nationale Ballet. Daarna werkte Kim bij het Cape Town City Ballet en betaalde als individuele deelnemer verder premies aan de Omscholingsregeling. Kim volgt een naaiopleiding en studeert bedrijfskunde met als doel om een eigen bedrijf op te zetten in goede en betaalbare balletkleding.

"Een nieuwe weg inslaan na jaren werken in een beroep waarin je al je passie kwijt kunt, kan heel eng zijn, maar de Omscholingsregeling biedt je de vrijheid om andere mogelijkheden te ontdekken en zo hopelijk een nieuwe passie te vinden. Door de financiële steun heeft de regeling me de kans geboden om met enige zekerheid mijn mogelijkheden te onderzoeken. En ze staan open voor verschillende ideeën." 
Angela Agresti danste van 2009 tot augustus 2017 bij het Nationale Ballet. Daarna is ze terug gegaan naar de USA en volgt daar met steun van ODN een opleiding tot Health Coach.

"De Omscholingsregeling helpt me om mijn leven in balans te houden en mijn perspectief op het gebied van werk te verbreden. Ik ben dankbaar voor een nieuwe start met minder zorgen. Er is respect voor mijn carrière als danser en daardoor kan ik dichtbij het professionele dansveld blijven en toch tegelijkertijd studeren." 
Johnny Schoofs is een Belgische danser die bij veel Nederlandse dansgezelschappen heeft gewerkt, onder andere Djazzex, LeineRoebana en de Stilte. Daarnaast is Johnny choreograaf, dansdocent en Feldenkrais practitioner. Johnny volgt met steun van ODN een opleiding aan het Tamalpa instituut in Californië tot creatief therapeut in de Life/Art Process® methode.

“Tijdens mijn carrière als danser, choreograaf en dansdocent ben ik altijd geïntrigeerd geweest door de manier waarop beweging onze persoonlijkheid reflecteert. Met de intentie om de psychologische kant van dans verder te onderzoeken, volg ik een opleiding tot creatief therapeut. Ik wil een eigen praktijk opbouwen waarin ik groepen en individuen kan begeleiden bij hun persoonlijke en creatieve ontwikkeling, zowel in bestaande instituten zoals dansacademies, als met eigen workshops, cursussen en individuele sessies.”Medhi Walerski danste veertien seizoenen bij het Nederlands Danstheater. Sinds 2009 choreografeert hij ook voor verschillende gezelschappen. Via ODN volgt hij een individueel leertraject met onder andere licht- en decorontwerp, een opleiding tot yoga-instructeur en acteerlessen.

“De Omscholingsregeling is naar mijn mening een noodzaak voor dansers die niet langer een danscarrière nastreven. Omscholen kan een behoorlijke uitdaging zijn als dansen zolang het middelpunt van je dagelijks leven is geweest. Het is spannend, uitdagend, confronterend, maar kan ook bedreigend zijn. Waar ben ik goed in? Welke carrière kies ik nu? Waar liggen mijn interesses? De Omscholingsregeling is daarbij essentieel. Het geeft steun en begeleiding om helderheid te krijgen over een tweede carrièrekeuze.”
Rachel Oomens rondde de klassieke opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Amsterdam af in 2001. Daarna trad ze in dienst bij Het Nationale Ballet. In augustus van dit jaar besloot ze haar danscarrière, die zeventien jaar duurde, te beëindigen. Sindsdien volgt Rachel, gesteund door ODN, de opleiding tot professioneel fotograaf aan de Fotoacademie Amsterdam. 

"Ik ben de Omscholingsregeling erg dankbaar. Het is fijn om de optie te hebben en de mogelijkheid om deze nieuwe passie te kunnen ontwikkelen. Nieuwe uitdagingen, een nieuw hoofdstuk, een nieuw begin na een einde. Eens een artiest, altijd een artiest. Eyes like a shutter, mind like a lens."
Oleksiy Smolyakov 
danste zeventien seizoenen bij het Nationale Ballet. Sinds dit jaar richt hij zich volledig op een nieuw doel en dat is het starten van een eigen bouwbedrijf. Hij volgt Nederlandse les, een opleiding elektrotechniek en hij behaalt zijn groot rijbewijs.

“De Omscholingsregeling is voor mij een goede manier om een nieuw beroep te kiezen. ODN helpt me om een eigen bedrijf te beginnen op het gebied van bouw en renovatie. Op dit moment studeer ik logistiek en haal ik binnenkort mijn rijbewijs in de categorie CE. Dat heb ik nodig voor mijn toekomstige bedrijf.  Ook ga ik beginnen met een opleiding elektrotechniek.” 

Corneliu Ganea, van oorsprong uit Roemenië, heeft sinds 2007 bij verschillende gezelschappen in Nederland gewerkt. Naast zijn werk als danser choreografeert hij voor uiteenlopende gezelschappen. Corneliu ontvangt van ODN een bijdrage aan de studie Digital Filmmaking aan het SAE instituut in Amsterdam. 

"Het is al jaren mijn droom om in de filmwereld te werken. Door de steun van ODN kon ik deze droom waarmaken en een cursus Digital Filmmaking doen aan het SAE Instituut. In 2018 rond ik, als het goed is, deze tweejarige opleiding af en kan ik mezelf filmmaker noemen. Mijn horizon is verbreed, mijn netwerk vergroot en hierdoor kan ik dans en film combineren en film- en videoprojecten realiseren."
Erica Horwood danst al tien jaar bij het Nationale Ballet en is anderhalf jaar geleden begonnen met studeren naast haar danscarrière. Ze zit nu in haar tweede jaar van een deeltijd studie aan de Open University UK. Ze wil een bachelor volgen in Astronomie (Honours). 

"Ik was altijd al academisch aangelegd en hoewel de kunstwereld in mijn bloed zit, heb ik altijd gehouden van wiskunde en wetenschap, sterrenkunde in het bijzonder. Na het behalen van mijn middelbare schooldiploma, meer dan een decennium geleden, verwachtte ik dat ik nerveus zou zijn om weer in de boeken te duiken. Daarom heb ik eerst een korte online cursus Astronomie aan de Oxford University gevolgd. Ik vond het helemaal geweldig! 
De Omscholingsregeling hier in Nederland is fantastisch omdat het deuren opent naar oneindig veel mogelijkheden na onze danscarrières. Ik ken geen enkel ander land waar een danser aanspraak kan maken op dezelfde ondersteuning om nieuwe doelen te realiseren na de dans, hoe verschillend ze ook zijn. Ik voel me bevoorrecht om daar gebruik van te kunnen maken en tijdens mijn danscarrière te kunnen starten aan een nieuwe droom die ik ooit hoop waar te maken. Dank ODN!" 
Mitchell-Lee van Rooij danst bij Conny Janssen Danst. Eerder werkte hij ook voor o.a. het Scapino Ballet, Arno Schuitemaker en Nicole Beutler. Mitchell Lee volgt dit jaar een introductiecursus muziek produceren naast zijn danscarrière.

"ODN droeg al zorg voor mijn toekomstplannen lang voordat ik begon te denken aan omscholing".

Naiara Mendioroz studeerde in 2003 af aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) in Amsterdam. Vervolgens heeft zij als freelance danser gewerkt met een aantal uiteenlopende choreografen waaronder Nicole Beutler en Jefta van Dinther. Naiara volgt sinds 2016 een Master Dance Therapy aan de opleiding Codarts in Rotterdam. Hoewel ze niet voldoet aan de toelatingseisen voor de reguliere financiële steun van ODN, ontvangt ze dit studiejaar een bijdrage aan haar studiekosten.

“Voor mij is de Omscholingsregeling een unieke mogelijkheid om mijn capaciteiten en mobiliteit te vergroten. Een carrière verandering vereist een enorme hoeveelheid tijd en toewijding. Door de steun van de regeling heb ik deze weg met een gevoel van waardering en respect af kunnen leggen".
Chao Shi werd geboren in China. In 2005 kwam hij bij het Nationale Ballet en danste daar elf seizoenen. Al tijdens zijn danscarrière volgde Chao een opleiding tot Pilates instructeur en behaalde hij een certificaat in de Vaganova methode. Nu volgt hij, gesteund door ODN, een Master in Contemporary Dance Teaching in Hongarije. 

“Ik heb altijd geweten dat op het moment dat ik een vervolgcarrière moest kiezen, ik iets zou kiezen dat dicht ligt bij het werk dat ik de afgelopen twintig jaar gedaan heb. Twintig jaar ervaring in kunst en beweging is mijn belangrijkste bezit. Dit tot uitdrukking brengen en delen met anderen is de beste manier om dat te respecteren. Tegen andere dansers wil ik zeggen: blijf zoeken, maar zorg dat je een duidelijk doel hebt.”Als ook jij nadenkt over een toekomstige carrière en je zou je plannen eens graag willen bespreken, neem dan contact op met ODN voor loopbaanbegeleiding. Het is kosteloos voor alle dansers! We zijn er om je te helpen.Terug

Zoek

 

 

Vrienden

Word vriend van ODN en steun ons dansers te ondersteunen in hun toekomstige carriere!

>>

 

Volgende stap

Interviews met ex-dansers die zich middenin hun omscholingstraject bevinden of hun ervaringen delen na afloop.

>>

 

Getuigenis

"Dankzij de omscholingsregeling krijg ik de kans om zonder zorgen opnieuw te beginnen, ik kan studeren en mij ontwikkelen binnen een nieuw ambacht waarin beeld en beweging nog steeds een centrale plaats innemen." (Leo van Emden)

>>

 

Facebook