English

Om toegang te krijgen tot ‘Mijn dossier’ is het noodzakelijk om je te registreren of in te loggen. In ‘Mijn dossier’  is het mogelijk de eigen gegevens in te zien, te bewerken en een aanvraag in te dienen.

Iemand die een aanvraag heeft gedaan kan hier zijn persoonlijke gegevens inzien en wijzigen.

Nieuwkomers 2018

Het staat buiten kijf dat dansers gepassioneerde en gedreven mensen zijn. Dat merken we keer op keer als zij starten met een cursus of opleiding en ons de eerste studieresultaten toesturen.

Het afgelopen jaar werden er 21 nieuwe aanvragen voor omscholing goedgekeurd. Dat waren er 11 voor een Toelage voor studie en inkomen en 10 voor de vergoeding van studiekosten.

Lees een aantal van de inspirerende keuzes die de dansers maakten. Allemaal ontvangen zij financiële steun van de Omscholingsregeling. Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Omscholingsregeling, check dan de website. Een afspraak maken kan ook: info@omscholingdansers.nlBrooke Newman (26) danst sinds 2013 bij Introdans. Zij komt uit Australië en studeerde hier in Nederland aan de Nationale Balletacademie. Brooke werkt tijdens haar danscarrière aan het behalen van een Bachelor of International Aid and Development aan de Open Universiteit van Australië.

Ik ben begonnen aan de studie International Aid and Development en hoop om daarmee een baan te vinden bij een organisatie die zich bezighoudt met mensenrechten. Ik wil me richten op het helpen van anderen zodat ook zij het leven kunnen leiden dat ze verdienen. Studeren naast mijn werk is iets dat ik altijd al wilde doen. Ik ben ODN dankbaar voor de kans om me te ontwikkelen en een stap te zetten naar een nieuwe carrière.Bryndis Ragna Brynjolfsdottir (42)
is IJslandse van oorsprong en heeft maar liefst 23 jaar als professioneel danseres gewerkt. De laatste 18 jaar daarvan heeft ze bij het Scapino Ballet Rotterdam gedanst. In augustus 2018 heeft Bryndis een punt achter haar loopbaan gezet en volgt sindsdien de opleiding fotografie aan de Akademie voor Beeldende Kunst in Den Haag.

Een nieuwe carrière beginnen is een enorme stap. Dan doemen vragen op als wie ik ben, wat ik wil doen en wie ik later worden. Ik dans al dertig jaar sinds mijn allereerste pasjes toen ik tien jaar oud was. Dansen vormt je en daaraan ontleen je een identiteit. Omdat ik een nieuwe manier/medium wil vinden om te creëren en mezelf te uiten, ben ik fotografie gaan studeren aan de Akademie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Misschien wil ik dat koppelen aan m’n danscarrière. Een nieuwe balans in m’n leven vinden kost tijd, maar het is spannend en uitdagend om nieuwe kennis te vergaren en uiteindelijk een nieuw pad te bewandelen in m’n leven.Pedro Goucha Gomes (46)
danste van 2003 tot 2007 bij het Nederlands Dans Theater en ontwikkelde zich aan het einde van zijn carrière als choreograaf en later ook als dansdocent. Van ODN kreeg hij financiële steun om zijn Feldenkrais studie af te kunnen maken.

De Feldenkrais opleiding was de meest plezierige en verrijkende ervaring sinds ik stopte met dansen. Vanaf het begin van de opleiding heb ik de principes en oefeningen in alle aspecten van mijn dagelijks leven toegepast. Nu ik gecertificeerd docent ben, werk ik met veel verschillende mensen en kijk ik uit naar het verder uitbreiden van mijn praktijk.Mariko Shimoda (34)
komt uit Japan, kwam naar Codarts Rotterdam om dans te studeren en werkt sinds 2012 bij Conny Janssen Danst. Daarvoor deed zij mee aan diverse producties bij o.a. Korzo, Lonneke van Leth, the Dutch Don't Dance Divsion en het Internationaal Danstheater. In de zomerperiode van 2018 volgde ze ter oriëntatie twee cursussen aan de Amsterdam Fashion Academy.

Ik wist dat ik iets met textiel en met ontwerpen wilde doen maar was nog niet zeker in welke richting of waar ik moest beginnen. Ik besloot daarom om twee korte zomercursussen aan de Amsterdam Fashion Academy te volgen: Creative Pattern Cutting en een korte cursus Fashion Design. Doordat ik deze twee cursussen met steun van ODN kon doen, ben ik verder gekomen in het kiezen van een studie en het bepalen welke studie bij me past en in welk beroepsrichting ik verder wil gaan.De Engelsman Rupert Tookey (36) beëindigde in 2018, na zestien jaar, zijn dansloopbaan. Veertien jaar daarvan bracht hij in Nederland door bij het Scapino Ballet Rotterdam en het Nederlands Dans Theater. Hij volgt de Master of Arts and Cultural Management aan de Middlesex Universiteit in Londen en weet al dat hij binnenkort aan de slag gaat bij het Nederlands Dans Theater als artistiek producent/curator.

Momenteel rond ik mijn Master in Arts Management af. Ik koos voor deze studie omdat de wereld waarin ik al jaren heb gewerkt, beter wilde begrijpen. Ik had geen duidelijk beeld van wat ik precies wilde gaan na deze opleiding. Echter, omdat ik wel in deze wereld wil blijven werken, wil ik de context ervan op een diepere en meer theoretische manier doorgronden. De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en te herontdekken na dans is iets zo waardevol. Jezelf opnieuw uitvinden, nadat je je identiteit als danser verliest is intimiderend en confronterend. De steun van ODN speelt een grote rol bij dit avontuur en daarvoor ben ik voor altijd dankbaar.

Foto door Joris-Jan BosHelena Volkov (37) komt uit Israël. Sinds 2004 danste zij achtereenvolgens bij Noord Nederlandse Dans, Dansgroep Amsterdam en de laatste vijf jaar bij ICKamsterdam. In 2018 heeft ze haar danscarrière beëindigd en is gestart met de Master Danstherapie aan Codarts.

Een carrière switch is een proces dat veel van je vergt zeker als je oorspronkelijke keuze zo nauw verbonden is met je identiteit. Het heeft me jaren gekost om door dit veranderingsproces te gaan, op weg naar mijn toekomstige zelf. Ik kan me niet voorstellen hoe ik dat had moeten doen zonder de hulp van de Omscholingsregeling. Ik ben erg dankbaar voor de tijd, de psychologische en financiële hulp die me is gegeven tijdens deze uitdagende periode van verandering.Wolfgang Tietze (35)
komt uit Duitsland en danst al sinds 2006 in Nederland bij Het Nationale Ballet. Na een danscarrière van 16 jaar is Wolfgang afgelopen jaar gestopt met dansen om als voorstellingsleider te gaan werken. Hij moet daarvoor goed Nederlands spreken en daarom vergoedt de Omscholingsregeling zijn Nederlandse taallessen. Hij spreekt de taal inmiddels vloeiend.

Sinds 1 januari ben ik gestart als stage manager bij De Nationale Opera & Ballet. ODN heeft me gesteund met loopbaanadvies en op dit moment volg ik een intensieve taalcursus Nederlands om de taal beter te leren beheersen. Ik ben mijn nieuwe werkveld aan het verkennen en zie de podiumkunsten nu vanuit een ander perspectief. ODN gaf met het gevoel dat ze er altijd zijn om me te steunen in mijn transitieproces en in mijn verdere ontwikkeling in m’n nieuwe carrière.

Foto door Sebastien Galtier  De Nederlandse Doron Lenferink (32) deed de Bachelor of Dance aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Van 2008 tot 2012 werkte zij bij Internationaal Danstheater. Nadat dit gezelschap zijn subsidie verloor zag zij zich gedwongen uit Nederland te vertrekken en vervolgde haar carrière in Slowakije bij het staatsgezelschap Sl'uk. In 2016 stopte Doron om medische redenen met dansen. Sinds 2018 studeert ze Psychologie aan de Open Universiteit.

Door letterlijk te luisteren naar mijn hart ben ik in 2018 met de Bachelor Psychologie gestart. Veel tijd om na te denken over een vervolg carrière kreeg ik niet: de openhartoperatie die ik 2016 moest ondergaan heeft mijn leven gered én heeft mij emotioneel sterker gemaakt.Ik realiseerde me mede daardoor dat ik andere mensen wilde helpen. Met mijn fysieke en mentale kracht vanuit dans plus een wetenschappelijke studie hoop ik dat in de toekomst te kunnen doen. Eens een danseres, altijd een danseres.Jeroen Van Acker (32)
heeft na het afstuderen aan de Rotterdamse Dansacademie gewerkt bij o.a. De Stilte, Tanzcompagnie Gießen in Duitsland en het Internationaal Danstheater. Sinds 2016 werkt hij op freelance basis en heeft projecten gedaan met de Nederlandse Opera, Scapino Ballet Rotterdam, Focus Dance Zweden en gewerkt met o.a. Neel Verdoorn, Corneliu Ganea en David Middendorp.

Ik ben naast mijn freelance dansprojecten begonnen aan de opleiding Vakbekwaam Medewerker Dierenverzorging bij LOI. Ik heb van kinds af aan een grote passie voor dieren en de natuur. Dankzij ODN kan ik langzaam aan een nieuwe carrière in een totaal andere werkwereld beginnen te denken.Mirella Castagna (29) komt oorspronkelijk uit Portugal en danst sinds september 2013 bij De Stilte. Tijdens haar danscarrière studeert ze aan de Vakschool Schoonhoven om goudsmid te worden.

ODN geeft me de mogelijkheid om me te ontwikkelen. Om heel eerlijk te zijn vond ik het niet makkelijk om na te denken over de toekomst omdat ik gewend ben in het hier en nu en bij de dag te leven. Jammer genoeg duurt een danscarrière geen mensenleven. Iets nieuws starten kan eng, confronterend en spannend zijn, zeker als je al danst zolang je je kan herinneren. Door mijn nieuwe studie realiseer ik me hoeveel ik mijn danscarrière waardeer en respecteer. Het blijft mijn passie, voor zolang het kan duren. ODN biedt me de mogelijkheid en de tijd om mijn passie om te vormen naar een nieuwe artistieke uitingsvorm. Het is een win-win!


Als ook jij nadenkt over een toekomstige carrière en je zou je plannen eens graag willen bespreken, neem dan contact op met ODN voor loopbaanbegeleiding. Het is kosteloos voor alle dansers!Terug

Zoek

 

 

Vrienden

Word vriend van ODN en steun ons dansers te ondersteunen in hun toekomstige carriere!

>>

 

Volgende stap

Interviews met ex-dansers die zich middenin hun omscholingstraject bevinden of hun ervaringen delen na afloop.

>>

 

Getuigenis

>>

 

Facebook