English

Om toegang te krijgen tot ‘Mijn dossier’ is het noodzakelijk om je te registreren of in te loggen. In ‘Mijn dossier’  is het mogelijk de eigen gegevens in te zien, te bewerken en een aanvraag in te dienen.

Iemand die een aanvraag heeft gedaan kan hier zijn persoonlijke gegevens inzien en wijzigen.

Nieuwkomers in 2014

In 2014 dienden ruim 70 mensen een aanvraag in bij de Omscholingsregeling. De meeste aanvragen waren een vervolg op eerder ingediende plannen. Dertien dansers deden voor het eerst een aanvraag voor omscholing. Vijf van hen begonnen aan een studie naast de danscarrière. Acht van hen beëindigden hun dansloopbaan definitief en gaan een nieuwe uitdaging aan. Lees hier de keuzes die een aantal van hen (v.l.n.r.) maakten:

Jaione Zabala Martin startte haar danscarrière in 1991 en danste van 2000 tot 2008 bij Het Nationale Ballet. Vanaf 2008 was zij werkzaam als soliste bij het Staatstheater Ballet Nürnberg. In 2014 is zij begonnen met de American Ballet Teacher Training.
‘Voor mij betekent de omscholingsregeling rust en steun tijdens de periode waarin ik van loopbaan moet veranderen. Ik heb mijn danscarrière van de ene op de andere dag moeten beëindigen vanwege een ongeluk op het podium waardoor mijn linker voet voor de tweede keer beschadigd was. Het moment van stoppen had een drama kunnen worden aangezien dansen altijd mijn grote passie is geweest, maar dankzij de steun van de omscholingsregeling en het uitzicht op iets nieuws, is dit gelukkig uitgebleven. Ik ben erg blij dat ik er voor heb gekozen om premies te blijven afdragen aan de omscholingsregeling na mijn vertrek uit Nederland. Door de steun van de omscholingsregeling voel ik me voorbereid op de toekomst en zie ik het met veel enthousiasme tegemoet. Het enige wat ik kan zeggen is DANK JE WEL!’

Karin Lambrechtse was elf jaar werkzaam bij Introdans en studeert sinds augustus 2014 aan de Haagse Hogeschool de deeltijdopleiding Voeding en Diëtetiek. Daarnaast werkt zij als freelancer en als secretaresse bij een Fysiotherapie praktijk.
‘Dankzij het ODN kan ik mijn steentje bijdragen aan een gezonde toekomst voor dansers. Natuurlijk heb ik als danser kunnen sparen, maar naast mijn studiekosten draag ik ook de zorg voor de kosten van mijn hypotheek, verzekeringen en andere zaken. Ik kan nu dan ook maar nét rondkomen. Studeren zonder de omscholing was onmogelijk geweest. Voor een danser die nooit iets anders heeft kunnen doen dan 50/60 uur in de week dansen, is een omscholing noodzakelijk wil hij/zij nog iets van de toekomst kunnen maken’

Rein Putkamer startte zijn danscarrière in 2001 o.a. bij Krisztina de Châtel en Itzik Galili, voordat hij in 2004 bij het Scapino Ballet aan de slag ging. Rein begon in 2014 met de studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Leiden.
‘De omscholingsregeling is voor mij van een onmisbare steun gebleken om me vol overgave op mijn studie te kunnen storten. Stoppen met dansen, terug de collegebanken in, is een grote verandering in mijn leven en vergt vrijwel al mijn volledige tijd en energie. De forse omschakeling die deze stap teweegbracht wordt dankzij het omscholingsfonds beheersbaar.’

Jessica Teague, geboren in de VS, danste het grootste gedeelte van haar zestienjarige danscarrière in Europa. Zij kwam in 1999 naar Nederland om bij Het Nationale Ballet te gaan dansen. Van 2005 tot 2007 werkte zij bij het Göteborg Ballet en in 2007 kwam zij als soliste in dienst bij Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Jessica is bezig met het afronden van de Bachelor Art History en wil daarna een Master in Cultural Management volgen.
‘Ik ben ontzettend blij met de kans om gebruik te maken van de Omscholingsregeling voor Dansers. De regeling geeft dansers de mogelijkheid om vertrouwen te hebben in hun toekomst buiten de danswereld in een periode van veranderingen die behoorlijk spannend kan zijn. Ik ben geïnspireerd geraakt en heb veel zin om de mogelijkheden en interesses in mijn leven te gaan ontdekken, wat zonder de omscholingsregeling onmogelijk zou zijn geweest.’

Dario Tortorelli werkt sinds 2001 in Nederland en heeft onder meer gewerkt bij Introdans en bij Ann van den Broek (WArd/waRD). Dario heeft een individueel studieplan gemaakt. Zijn doel is om zich te ontwikkelen tot all encompassing artist. In zijn studieplan staan choreografie, film/fotografie, regie en lichtontwerp centraal.
‘In mijn transitieperiode draait het om ontwikkeling. Ik wil een link houden met de podiumkunsten en mijn ervaring als danser/performer gebruiken om mij verder te ontwikkelen tot allround artiest. De omscholingsregeling is de ideale brug voor deze verandering in mijn loopbaan. Het geeft de tijd om uit te zoeken wat je in toekomst wil gaan doen en kijkt samen met je naar welke mogelijkheden er allemaal zijn’

De foto van Dario is gemaakt door Martijn Kappers


Terug

Zoek

 

 

Vrienden

Word vriend van ODN en steun ons dansers te ondersteunen in hun toekomstige carriere!

>>

 

Volgende stap

Interviews met ex-dansers die zich middenin hun omscholingstraject bevinden of hun ervaringen delen na afloop.

>>

 

Getuigenis

"Dankzij de omscholingsregeling krijg ik de kans om zonder zorgen opnieuw te beginnen, ik kan studeren en mij ontwikkelen binnen een nieuw ambacht waarin beeld en beweging nog steeds een centrale plaats innemen." (Leo van Emden)

>>

 

Facebook