English

Om toegang te krijgen tot ‘Mijn dossier’ is het noodzakelijk om je te registreren of in te loggen. In ‘Mijn dossier’  is het mogelijk de eigen gegevens in te zien, te bewerken en een aanvraag in te dienen.

Iemand die een aanvraag heeft gedaan kan hier zijn persoonlijke gegevens inzien en wijzigen.

SECOND STAGE: De danser van toen in het leven van nu

In 2016 bestaat de Omscholingsregeling voor dansers 30 jaar. Ter gelegenheid hiervan is tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de tentoonstelling Second Stage te zien met bijzondere foto’s van ex-danser, nu fotograaf, Goran Turnšek.

Second Stage toont foto’s van dansers na hun dansloopbaan. Hoewel gestopt met dans, heeft hun instrument, het lichaam, nog lang niet afgedaan. Zij gebruiken het lijf anders. De danser in hen blijft herkenbaar en de zo eigen manier van bewegen blijft zichtbaar. Dat verdwijnt niet.

Goran illustreert met deze foto’s de vergankelijkheid van de danskunst en de carrière van een danser. Zijn werk is zo bijzonder, omdat hij als geen ander in staat is om dicht onder de huid van zijn geportretteerden te kruipen.

Sinds de start in 1986 zijn honderden dansers ondersteund door de Omscholingsregeling bij de overgang van hun danscarrière naar een tweede loopbaan. Wat zij allen gemeenschappelijk hebben, is dat zij ook in hun nieuwe carrière succesvol zijn. De Omscholingsregeling is daarmee een inspirerend voorbeeld van de manier waarop werknemers in de kunstensector duurzaam kunnen worden ingezet.
De geportretteerde dansers hebben allemaal gebruik gemaakt van de regeling.

Goran werd in 1978 geboren in het huidige Slovenië. Hij danste onder meer bij Krisztina de Châtel, Piet Rogie en Nicole Beutler. Al tijdens zijn dansloopbaan ontwikkelde hij belangstelling voor de relatie tussen dans en fotografie. De keuze voor een tweede loopbaan was daarmee snel gemaakt. Gesteund door de Omscholingsregeling Dansers begon hij aan de Fotoacademie Amsterdam. In 2015 studeerde hij Cum Laude af met zijn afstudeerproject Jakob.

Second Stage is te zien Van 27 september t/m 11 oktober 2016, in Theater aan het Vrijthof.
Voor meer informatie over de Nederlandse Dansdagen: www.nederlandsedansdagen.nl

Photo: © Goran Turnšek, fragment van Dario kneeling in front of the machine
Second Stage wordt mede mogelijk gemaakt door Omscholing Dansers Nederland, Amsterdamse Fonds voor De Kunsten en Theodoor Gilissen.


Terug

Zoek

 

 

Vrienden

Word vriend van ODN en steun ons dansers te ondersteunen in hun toekomstige carriere!

>>

 

Volgende stap

Interviews met ex-dansers die zich middenin hun omscholingstraject bevinden of hun ervaringen delen na afloop.

>>

 

Getuigenis

"Dankzij de omscholingsregeling krijg ik de kans om zonder zorgen opnieuw te beginnen, ik kan studeren en mij ontwikkelen binnen een nieuw ambacht waarin beeld en beweging nog steeds een centrale plaats innemen." (Leo van Emden)

>>

 

Facebook