NL | EN

Carlo Camagni ”Je vrijheid mag je toekomst niet in gevaar brengen”

INTERVIEW

Dit is het persoonlijk relaas van Carlo Camagni (34). Hij is freelance danser en inmiddels trotse mede-eigenaar van een Gyrotonics Studio in Amsterdam. Carlo vertelt over de weg daar naartoe en deelt zijn inzichten, uitdagingen en ambities.

Carlo Camagni, oorspronkelijk afkomstig uit Italië, kwam tien jaar geleden naar Nederland om aan Codarts te gaan studeren. Sindsdien noemt hij dit land zijn thuis: “Ik begon aan een reis als freelancer en bracht mijn kunstenaarschap door heel Nederland”.

Voordat hij naar Nederland kwam om zich op de dans te concentreren had hij al een bul op zak. In 2012 studeerde hij cum laude af aan de Universiteit van Bologna als wetenschapper in Energietechniek. Zijn passie voor dans won het uiteindelijk en zo maakte hij de keuze om te auditeren bij Codarts.

Als danser werkte Carlo bij talloze gezelschappen. Van kleinere zoals Dansnest, House of Makers en Vloeistof tot grotere als Introdans en ICK Amsterdam.

In de loop der jaren realiseerde Carlo zich dat hij zich verder wilde ontwikkelen en langzaam veranderde zijn focus. Gefascineerd door het menselijk lichaam begon hij de mogelijkheden van Gyrotonics te verkennen. Dat bleek liefde op het eerste gezicht.

Wat hij beschrijft als een belangrijke sprong in zijn carrière, is de recente opening van zijn eigen Gyrotonics Studio in Amsterdam. Hij werkt graag op een dieper niveau met mensen. Dat is waar hij op wil focussen. Hij heeft een passie voor het ondersteunen van de revalidatie en het welzijn van anderen.

De omscholingsregeling heeft Carlo geholpen bij de overgang van danser naar een nieuwe loopbaan, niet alleen financieel maar ook hoe om te gaan met de vele veranderingen. Hij zag in hoe belangrijk het is om zich voor te bereiden op een leven na de dans, terwijl hij nog steeds actief bleef optreden. Hierdoor kon hij de kans om te studeren omarmen en zijn pad te verfijnen met de steun van zijn mentor, Paul, en de middelen van ODN. De coaching sessies met de mensen van ODN bleken van onschatbare waarde; “Het leidde me door de uitdagingen en opende nieuwe perspectieven”.

Carlo maakte kennis met ODN toen hij bij ICK Amsterdam werkte, tijdens een sessie waarbij Paul Bronkhorst het programma uiteenzette bij het gezelschap. Dat wakkerde de nieuwsgierigheid van Carlo aan die uiteindelijk leidde tot de reis van zelfontdekking.

Het betalen van premies als freelancer bracht voor Carlo zijn eigen uitdagingen met zich mee. In vergelijking met dansers met een vaste baan bij een gezelschap, moesten freelancers veelal grotere financiële investeringen doen. Bovendien is freelance werk onvoorspelbaar en gaan er daardoor af en toe kansen verloren. Om in die situatie deel te blijven nemen lag niet altijd voor de hand.

Desondanks is Carlo enorm dankbaar voor de deuren die zijn opengegaan als gevolg van zijn aansluiting bij ODN.

Carlo heeft een aantal adviezen voor zijn collega’s:

Empowerment van freelancende dansers: bij mijn collega-freelancers die overwegen zich om te scholen, dring ik erop aan om het belang van organisaties als ODN hier in Nederland te erkennen. Freelancers zijn zich terdege bewust van de noodzaak om hun vaardigheden buiten de dans te verbreden en ODN dient als basis om hun leven tijdens en na hun danscarrière te ondersteunen. De investering in ODN levert een substantieel rendement op en fungeert als vangnet wanneer een baan ophoudt te bestaan.

Danswaarden omarmen voor de toekomst: mijn danscarrière heeft in mij een niet aflatende passie voor de kunst van het bewegen ingebakken. Deze diepgaande liefde voor de expressie van het lichaam is gevormd door mijn danservaringen en mijn achtergrond in nucleaire techniek. De samensmelting van logische analyse en het plezier van het verkennen van beweging dient als een solide basis voor mijn huidige reis met de Gyrotonic-techniek.

Als je overweegt om Gyrotonics te gaan doen, is dit je teken: kijk bij Carlo Camagni Studio in Amsterdam: https://www.fullcirclestudio.nl

 

 

Scroll naar boven