NL | EN

Freelancers

ODN is er voor álle dansers in Nederland.

Ook als je freelance danser bent, kun je deelnemen aan de regeling en sparen voor omscholing.

En of je deelneemt of niet, op ieder moment in je danscarrière kun je een afspraak maken met een van de loopbaanadviseurs voor kosteloos advies en begeleiding.

Deelnemen aan de regeling is te vergelijken met jezelf verzekeren of met het opbouwen van pensioen. Tijdens je dansloopbaan betaal je premies en zodra je voldoet aan de premie-eis voor financiële steun kun je vergoeding van de kosten voor je scholingsplan aanvragen.

Deelnemen houdt in dat je over je bruto-inkomsten uit opdrachten als danser een premiepercentage afdraagt aan de regeling. Dat percentage bedraagt 9,25%. Aan het einde van elk jaar krijg je van ODN een overzicht van het aantal opgebouwde premies en kun je beslissen om eventueel extra premies af te dragen, zodat je eerder in aanmerking kunt komen. Als je een jaar geen premie wil of kan afdragen is dat geen probleem.

Wanneer je 48 premies hebt afgedragen kun je een aanvraag doen voor een vergoeding voor studiekosten. Het is mogelijk om meerdere aanvragen te doen.

Aan het einde van je dansloopbaan en bij een minimale afdracht van 96 premies kun je aanvraag doen voor een toelage studie en inkomen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te studeren met een maandelijkse uitkering tijdens de studie of financiële ondersteuning te krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijf. De toelage wordt hoger naarmate je langer danst en dus meer premies afdraagt.

Mocht je niet kunnen voldoen aan de premie-eis omdat je dansloopbaan niet verloopt zoals je gedacht had, kun je de inleg niet terug krijgen. Ook als je besluit om niet te gaan omscholen of niet het hele budget gebruikt, krijg je de inleg niet terug.

Heb je besloten mee te doen? Wij adviseren je om in de prijs die je afspreekt met je opdrachtgever rekening te houden met het premiepercentage. De meeste opdrachtgevers in Nederland zijn bekend met ODN en dragen voor hun vaste werknemers ook af aan de regeling.

Scroll naar boven