NL | EN

Freelancers

ODN is er voor álle dansers in Nederland.

Ook als freelance danser kun je deelnemen aan de regeling en sparen voor omscholing. Freelancers hebben dezelfde rechten als alle andere dansers die in een Nederlands gezelschap werken.

En, of je deelneemt of niet, op ieder moment in je danscarrière kun je een afspraak maken met een van de loopbaanadviseurs voor kosteloos advies en begeleiding.

Deelnemen aan de regeling is te vergelijken met jezelf verzekeren of het opbouwen van pensioen. Tijdens je dansloopbaan betaal je premies en zodra je voldoet aan de premie-eis voor financiële steun kun je vergoeding van de kosten voor je scholingsplan aanvragen.

Deelnemen houdt in dat je over de fee die je krijgt voor je opdrachten een premiepercentage afdraagt aan de regeling. Je opdrachtgever (in Nederland) vergoedt 6,93% en jij betaalt 2,32% van je grosso salaris als danser. Als je een opslag krijgt op je honorarium wordt die buiten beschouwing gelaten bij het berekenen van de premiehoogte.

Aan het einde van elk jaar krijg je van ODN een overzicht van het aantal opgebouwde premies en kun je beslissen om eventueel extra premies af te dragen, zodat je eerder in aanmerking kunt komen. Als je een jaar geen premie wil of kan afdragen is dat geen probleem.

Wanneer je 48 premies hebt afgedragen, en minimaal 5 jaar als danser gewerkt, kun je een aanvraag doen voor de vergoeding van de kosten van je omscholingstraject. Het is mogelijk om meerdere aanvragen te doen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om te studeren met een maandelijkse uitkering tijdens de studie of financiële ondersteuning te krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijf. De toelage wordt hoger naarmate je langer danst en dus meer premies hebt afgedragen.

Het opbouwen van premies met korte contracten kan een uitdaging zijn; daarom bieden wij freelancers de mogelijkheid om ze te verdubbelen. Zo kom je sneller tot het minimale aantal vereiste premies.

Mocht je niet kunnen voldoen aan de premie-eis omdat je dansloopbaan anders loopt dan je had gedacht, kun je de inleg niet terug krijgen. Ook als je besluit om niet te gaan omscholen of niet het hele budget gebruikt, krijg je de inleg niet terug.

NL verlaten en elders freelancen? Je kunt dan premies blijven betalen, maar pas op dat werkgevers in het buitenland hun deel meestal niet dekken.

Wil je meedoen? Wij adviseren je om in de prijs die je afspreekt met je opdrachtgever rekening te houden met het premiepercentage. De meeste opdrachtgevers in Nederland zijn bekend met ODN en dragen voor hun vaste werknemers ook af aan de regeling. Om het nog gemakkelijker te maken, kan de omscholingsregeling de premie rechtstreeks incasseren bij de opdrachtgever. Dan heb je ook daar geen omkijken naar.

Scroll naar boven