NL | EN

Nieuwkomers 2022

Van danser tot makelaar, skileraar en farmaceut. Laat je inspireren door het verhaal van deze drie powervrouwen, in en uit het podium.

 

VIVIAN SAUERBREIJ 

Mijn naam is Vivian Sauerbreij en ben ex-danseres van Introdans. Bij dit gezelschap heb ik een prachtige carrière van elf jaar gehad. Toch komt een danscarrière ooit ten einde en op dat punt ben ik nu aangeland. Het afscheid nemen van een passievolle baan en de stap nemen naar een nog onbekende toekomst. Voor mij is deze stap aan de ene kant verdrietig en aan de andere kant ontzettend spannend. Het is bijzonder om een nieuwe carrière te mogen starten. 

Het is een moeilijke keuze om te bedenken wat je wilt gaan doen, in welke richting je wilt omscholen. Ik vind het ook een leuke keuze want je hebt de wereld aan je voeten en ik heb de kans om helemaal opnieuw beginnen. Maar ik vind het ook lastig, omdat je zolang in één wereld hebt geleefd met passie en liefde, daar moet je nu uitstappen.  

Na lang nadenken en onderzoeken wat ik zelf leuk vind naast dans en hoe ik als persoon ben, kwam ik tot een hele leuke en totaal andere richting. Ik wil me omscholen tot makelaar. Ik heb van altijd een liefde en interesse voor huizen gehad. Altijd keek ik er programma’s over, boeide mij de huizen waar ik langs liep, en wilde ik altijd stiekem even binnen kijken. Hoe is het gebouwd, hoe groot is het binnen, hoe is het ingedeeld, hoeveel zou het kosten, kortom het trok mijn aandacht. Ik heb daar verder nooit wat mee gedaan omdat ik daar simpel gezegd geen tijd voor had tijdens mijn drukke carrière. Zodoende heb ik me daar verder in verdiept, heb een dagje meegelopen met een makelaar op advies van Lieke van Campen, loopbaanadviseur van ODN en zo heb ik een keuze kunnen maken. 

Ondertussen ben ik begonnen met de studie en ben ik heel blij dat ik deze richting heb gekozen. Het is totaal andere koek, maar oh zo leuk om ook die kant van mij te ontwikkelen en te weten dat ik meer talenten heb, dan alleen mijn mooie danstalent. ODN  heeft mij fijn geholpen tijdens dit hele proces. Ik heb veel gesprekken met ze mogen voeren, en ze hebben mij inzicht gegeven over mezelf die ik nodig had om een keuze te maken. Hun ondersteuning heeft mij onder andere gebracht, tot de keuze die ik nu gemaakt heb. 

Waar ik voor altijd dankbaar voor ben, is de discipline die ik mij gedurende mijn dansopleiding en mijn danscarrière eigen heb gemaakt. Deze opgebouwde discipline laat ik nooit meer los en neem ik mee in mijn toekomst. Dit is zoiets bijzonders; onze drive en veerkracht als danser is zo sterk dat ik daar enorm mijn voordeel mee kan doen tijdens mijn studie en met mijn nieuwe baan tegen die tijd. 

 

HEATHER WARE 

Op dit moment word ik gesteund door de omscholingsregeling om mijn gedroomde studieplan in de praktijk te brengen. Ik ben op weg om gekwalificeerd skileraar te worden en heb daarvoor een op maat gemaakt leertraject uitgestippeld. 

Ook ben ik competenties en vaardigheden aan het ontwikkelen om als gids ‘off road’  in de bergen te kunnen werken in zowel de winter als in de zomermaanden .  

Dit traject ligt dicht bij mijn hart, bij mijn natuur. Ik heb mijn hele leven gedanst, ben op 13-jarige leeftijd het huis uitgegaan om een professionele balletschool te gaan doen. Tegelijkertijd ben ik in hart en nieren een bergmeisje. Het enige dat ik me ooit heb afgevraagd tijdens mijn danscarrière, is waarom het me ertoe bracht zoveel tijd binnen door te brengen. Veel van het danswerk dat ik in de loop der jaren als choreograaf heb gemaakt, is altijd gericht geweest op het overbruggen van die tweedeling, een link te leggen tussen mijn diepgewortelde liefde voor de natuur en de bergen en door te proberen toegang te krijgen tot wat we in deze situaties ervaren door middel van dans. De richting die ik nu op ga, door de verschillende cursussen die ik doe, stellen me in staat om op een zeer directe manier verbinding te maken met de bergomgeving. 

Als danser heb ik altijd geprobeerd om anderen met mij mee te laten voelen – we praten in dans over het vermogen om kinesthetische empathie op te wekken. Zowel bij het geven van skilessen en het (bege)leiden van een groep  in de bergen, wil ik mensen datzelfde gevoel te laten ervaren, het beleven van iets buitengewoons – iemand iets laten voelen  waarvan ze niet wisten dat dit mogelijk was.  

Ik heb mezelf altijd gezien als een bewegingsnerd, ik vind het heerlijk om uit te dokteren hoe één beweging verschillend werkt door verschillende lichamen en dan toch hetzelfde gewenste resultaat kan opleveren. Dit gepuzzel in dans is voor mij ook herkenbaar bij het lesgeven in skiën. Alle dansstudenten met wie ik in de loop der jaren heb gewerkt, zullen mijn favoriete motto herkennen – zachte knieën! Nou, dat geldt ook voor skiën! 

De begeleiding van ODN is van onschatbare waarde. Ik voelde me aangemoedigd om mijn nieuwsgierigheid te volgen en ook om te herkennen wanneer iets niet aansluit bij mij. Door de steun van ODN heb ik iets nieuws kunnen uitproberen, dat is heel fijn. Het uitproberen geeft je het vertrouwen dat je mag investeren in iets nieuws en die investering maakt het vervolgens echt concreet. De ondersteuning van ODN is niet eenmalig. Dat doet ODN in het besef dat wanneer je leven als danser stopt en dat voor velen van ons zo diep verbonden is met wie we zijn als mensen, dat op zo’n moment een carrièreswitch niet een over een nacht ijs gaat.  

Voordat ik met ODN aan de slag ging, dacht ik dat die organisatie verlangde dat je zou stoppen met dans, alles achter je moest laten om iets nieuws te gaan doen. Dat is echter niet zo. Zelf ben ik ook nog niet klaar met dans, maar door ruimte te maken en te investeren  in mijn studieplan kan ik nieuwe competenties opbouwen en op een creatieve en ongebruikelijke manier ook met dans verbinden. ODN helpt mij om mijn gereedschapskist van vaardigheden uit te breiden en hiermee twee passies samen te brengen. Ik denk dat we in dans het voorrecht hebben om de wereld een beetje anders te zien – misschien ondersteboven of een beetje van opzij. Dit stelt ons in staat om verbindingen te leggen tussen schijnbaar niet-gerelateerde ideeën. Met de steun van ODN kan ik manieren vinden hoe ik deze gebieden, hoe ongebruikelijk ook, met elkaar kan verbinden.   

Dansers oefenen voortdurend in het zichtbaar maken van kwetsbaarheden en het in zeer directe verbinding staan met anderen. Het vermogen tot empathie en verbinding blijkt niet iets vanzelfsprekends te zijn. Weten hoe slim je lichaam is en daar naar te luisteren is iets wat wij als dansers continu trainen en dit is in heel veel situaties nuttig. Er is ook een nieuwsgierigheid en een verlangen om altijd te leren, dat herken ik bij veel dansers. Het delen van die wens om actief te leren en anderen te helpen stimuleren om in die staat van nieuwsgierigheid te zijn, is iets wat ik vanuit dans meedraag en verder wil brengen in de wereld. 

 

 ELENA SGARBI 

Toen ik jong was, had ik nooit gedacht dat ik de kans zou krijgen om een ​​professionele danseres te worden, het leek een van die dromen die alleen in films voorkomen. 

Direct na de middelbare school ben ik farmacie te studeren, terwijl ik ondertussen ook de droom van een professionele carrière als danseres moderne dans nastreefde. Nu, 16 jaar later, en na een prachtige carrière op het podium, heb ik de draad weer opgepakt om farmaceut te worden.  

Ik ben als het ware opgegroeid in de apotheek: mijn grootouders en mijn vader hebben allemaal dit pad gevolgd en ik heb altijd gehoopt dat ik ooit hetzelfde zou kunnen doen. Apotheker zijn vereist analytische vaardigheden en gedetailleerde chemische kennis, maar ook een menselijke benadering van de patiënt. Ik vind dat deze combinatie ook een weerspiegeling is van de competenties die ik in mijn jaren als danser heb verworven: hoe van hart tot hart te communiceren met een publiek en tegelijkertijd specifieke, bijna wetenschappelijke kennis van het lichaam en choreografie te ontwikkelen. 

Ik had altijd duidelijke ideeën over wat ik moest doen na mijn danscarrière en ODN heeft me altijd vergezeld in deze keuze. Nu kan ik met hun hulp mijn tijd volledig aan de studie besteden, zonder de angst dat ik het misschien niet kan betalen. 

Ik kan niet wachten om het ​​pad te voltooien dat ik zo lang geleden al had gekozen, en ook de onschatbare ervaring van een prachtige droom die uitkwam, mee de toekomst in te nemen.  

Scroll naar boven