NL | EN

PAUL BRONKHORST ONTVANGT JIŘÍ KYLIÁN RING

Paul Bronkhorst, directeur van Omscholing Dansers Nederland, heeft om 24 januari de Jiří Kylián Ring ontvangen. Hij kreeg de doorgeefprijs voor inspiratie en vernieuwing in de danswereld van choreograaf Marco Goecke tijdens de opening van het Holland Dance Festival.

Al bijna 40 jaar is Paul Bronkhorst verbonden aan Omscholing Dansers Nederland (ODN), dat dansers ondersteunt met middelen en advies voor het maken van een succesvolle overstap naar een nieuwe carrière. De loopbaan van een danser is intensief en kort.

Ook was Bronkhorst medeoprichter en voorzitter van de IOTPD (International Organization for the Transition of Professional Dancers). In deze rol heeft hij de omscholing ook internationaal mede op de agenda gezet en vormgegeven.

De Jiři Kylián Ring is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. Ze stelden de ondersteuning in 2006 in uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar, die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.

Het ontwerp van de Ring is van Hans Appenzeller en bestaat uit een set van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs een ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die hem ontvangt mag een passende ring uitzoeken en deze ook houden wanneer hij of zij de prijs doorgeeft. De winnaar ontvangt ook een financiële stimulans van vijfduizend euro van de Kylián Foundation.

 

Foto: Sjoerd Derine

Artikel: Joke Beeckmans voor

Scroll naar boven