Tijdens de master Sociale Antropologie aan de Universiteit van Edinburgh besloot Daniel Hayward danslessen te nemen en was meteen verkocht. Na het voltooien van de studie, ging Daniel op 23 jarige leeftijd in fulltime danstraining in Nederland. Er waren bij hem geen verwachtingen dat het mogelijk zou zijn om een danscarrière te kunnen starten. Het was daarom een enorme verrassing toen hij, na twee jaar scholing, zijn eerste contract in Duitsland kreeg. Er volgde werk met veel verschillende gezelschappen en choreografen waaronder; Gabrielle Staiger, Arthur Rosenfeld, Club Guy and Roni, Andreas Denk, Gabrielle Maiorino, en Gaia Gonnelli. Ook deed hij ervaring op als choreograaf en startte hij samen met Mirjam Pelupessy zijn eigen gezelschap waar zij met name jeugdvoorstellingen creëerden.
In welke fase van het omscholingsproces zit je naar jouw idee op dit moment?
Ik heb het omscholingsproces net afgerond. De financiële ondersteuning heb ik gebruikt om een tweejarige master Sustainable Development te voltooien aan de Universiteit van Utrecht.
Waar ben je nu mee bezig en hoe ben je hiertoe gekomen?
Deze master sluit aan bij mijn vorige studie sociale antropologie maar met de nadruk op ecologische duurzaamheid, dit onderwerp spreekt me enorm aan. Ik heb eerst op afstand een module gevolgd aan de Universiteit van Londen om mezelf ervan te verzekeren dat ik over de juiste capaciteiten beschikte en echt de wens had om een tweejarige fulltime studie te gaan doen.
Wat zijn de overeenkomsten of wat is het verband voor jou tussen wat je nu doet en dansen?
Thematisch gezien zijn er nauwelijks overeenkomsten tussen mijn studie en dans. Ik heb wel gespeeld met het idee om te specialiseren op het gebied van theater en ontwikkeling maar uiteindelijk besloot ik me te focussen op kwesties over verstedelijking, migratie en land.
Wat waren voor jou de hoogtepunten uit je danscarrière?
Het dansen is zo bijzonder voor me geweest dat ik geen aparte hoogtepunten kan noemen. Doordat ik op zo’n late leeftijd startte, was ik alleen al verrukt met de mogelijkheid om te trainen. Om vervolgens een danscarrière van 15 jaar te hebben overtreft mijn stoutste dromen. Ik heb enorm geluk gehad om met zulke verschillende choreografen te werken en te dansen voor zowel volwassen publiek als voor jongeren. Misschien is er uiteindelijk niets beters dan het gevoel wanneer je op het podium staat en weten dat je een verbinding met het publiek hebt gemaakt. Er is geen andere kick als deze.
Welke kwaliteiten die je als danser nog meer hebt ontwikkeld komen nu goed van pas?
De gedrevenheid. Het is overduidelijk dat de passie en inzet die een danser aan zijn kunst ten grondslag legt heel gemakkelijk en productief kan overbrengen op andere werkgebieden. Dit werkt als een ontzettend groot voordeel ook al moet je nog op andere gebieden veel kennis op doen. Ook heb ik gemerkt dat de kunst van choreograferen ook toe te passen is in het proces van schrijven, zelfs als het gaat om wetenschappelijke stukken. Het was een verrassing te ontdekken hoe ik deze ontwikkelde vaardigheden kon gebruiken in het academische werk.
Hoe is het omscholingsproces je vergaan?
Over het algemeen erg soepel
Wat is je grootste uitdaging tijdens dit proces geweest?
Het is een nogal specifieke situatie maar ik had de pech net een aanvraag in te dienen voor de WW uitkering terwijl er allerlei veranderingen in de uitkering plaats hadden gevonden. Hierdoor heb ik het financieel zwaarder gehad dan ik vooraf verwachtte.
Wat heb je van je omscholing geleerd en wat is het advies wat je aan dansers mee zou willen geven die toe zijn aan omscholing?
Ik heb de afgelopen twee jaar zoveel geleerd. Het blijft een enorme privilege om de mogelijkheid te krijgen een nieuw hoofdstuk in het leven te beginnen met behulp van financiële ondersteuning. Als ik dansers uit andere landen vertel over het systeem hier in Nederland kunnen zij hun oren niet geloven. Ik hoop van harte dat de omscholingsregeling alle bezuinigen overleeft zodat de regeling ook in de toekomst dansers kan blijven steunen. De regeling is erg waardevol en het is belangrijk dat artiesten in de sector op de hoogte zijn van hun eigen rechten op omscholing.
Waarom is het volgens jou belangrijk voor dansers om steun te krijgen tijdens het omscholingsproces?
Ik zou zeggen de duidelijkheid over alle processen die gaande zijn, zodat dansers zich volledig kunnen focussen op hun nieuwe studie.
2016