NL | EN

Wat is ODN

Wanneer je begint met dansen dan denk je niet meteen aan die dag – ver in de toekomst – dat je stopt met optreden. Je gaat er volledig voor, volgt je dromen, en de wrede realiteit – dat een professionele danscarrière bijzonder kort kan duren – negeer je.

Dansers vragen het uiterste van hun lichaam en geest om de beste versie van zichzelf te kunnen zijn. Dát is waarom ze zo van dansen houden, maar het is ook de reden waarom hun carrière vaak van korte duur is. Het is een eervol en uitputtend bestaan, dat ervoor zorgt dat de meeste dansers op hun 34e moeten breken met hun grote liefde dans.

Maar wanneer je in de dertig bent, dan duurt het nog wel even voordat je met pensioen kunt gaan. Het is dan ook van levensbelang dat een danser op die leeftijd een nieuwe rol voor zichzelf claimt in de samenleving.

ODN werd ruim 35 jaar geleden opgericht om dansers de helpende hand te bieden op het moment dat ze een ander pad moeten gaan bewandelen. Wat is de volgende stap en hoe zet ik die? ODN helpt dansers op twee manieren. Wij bieden loopbaanbegeleiding, samen verkennen we de mogelijkheden en geven advies. En tevens bieden wij financiële ondersteuning aan dansers die daarvoor in aanmerking komen, zodat zij hun toekomstplannen ook kunnen waarmaken.

Wij helpen dansers op hun meeste kwetsbare moment. Wanneer ze zich realiseren dat hun dromen zijn uitgekomen, maar dat het tijd is geworden om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Hoe belangrijk het is om support te krijgen in deze fase van hun loopbaan, blijkt uit de vele hartverwarmende reacties die we krijgen van al die dansers die gebruik hebben gemaakt van ODN. De regeling bestaat sinds 1986, sindsdien hebben meer dan 3000 dansers een afspraak gemaakt voor loopbaanadvies, en meer dan 500 dansers hebben financiële ondersteuning ontvangen voor trainingen, studie en omscholing. Dansers behoren tot de hardst werkende personen die er zijn, daarvan zijn we overtuigd. Het is niet alleen ons werk, maar onze passie om ervoor te zorgen dat de overgang van dans naar een nieuw vakgebied een succes wordt.

Daniela combineert artistiek en organisatorisch werk

"Door de steun van de Omscholingsregeling kunnen dansers weer op hun eigen benen staan en een nieuwe richting inslaan zonder financieel in de problemen te komen"
Lees Daniela's verhaal
Scroll naar boven